село Сливек

забележителности в село Сливек

Намира се на 7 км от Ловеч, в началото на Деветашкото плато – една изключително красива и богата в природно отношения част от територията на България. Множество природни феномени, пещери и исторически забележителности се крият в това китно и не много популярно кътче на страната ни.

Село Сливек се отличава с чист въздух, красива природа и гостоприемни хора. В него е изграден Учебен център на Националния Статистически Институт, от чиито тераси се откриват живописни гледки към Троянския Балкан и бреговете на река Азамус – древното име на река Осъм. Построен е и хотелски комплекс, който да посреща гостите на това райско местенце.

село Сливек - параклиса

През 1996 година в село Сливек се поставят основите на параклиса в чест и памет на Светите братя Кирил и Методий. С много любов и професионализъм абсолвенти от Художествената Академия изографисват иконостаса. Много от местните жители се включват в издигането на храма кой с каквото може. За съжаление изграждането на параклиса е прекъснато за няколко години, тъй като се наложило събраните дарения да се използват в помощ на местно дете, което се нуждаело от скъпоструваща операция. По-късно отново са натрупани средства чрез дарения и през 2002 година параклиса е осветен от Ловчанлийския митрополит Гаврий.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ДРУГИТЕ УНИКАЛНО ПРИРОДНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ДЕВЕТАШКОТО ПЛАТО. ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ПРЕКРАСНИТЕ БЪЛГАРСКИ СЕЛА)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s