Ловеч – градът на люляците

Люляковият град очарова с тишината и спокойствието си, с прекрасната природа на околията си, с богатата история и културен живот. Ловеч е сред най-старите градове в България. Разположен е по двата бряга на река Осъм, там където свършват последните възвишения на Предбалкана.

Градът има древна история, която е запазена в многобройните забележителности на територията на Ловеч.

Крепостта

Ловешката крепост от 9-10 век, доказала през годините като важно военно укрепление, устояло набезите на не един недоброжелател. Днес районът около крепостта е частично реставриран и представлява основна туристическа дестинация в района.

Вароша

Архитектурно-историческият резерват Вароша Ловеч

Архитектурно-историческият резерват Вароша

Архитектурно-историческият резерват Вароша включва цялата част на града по десния бряг на река Осъм и редица постройки по левия, в близост до покритият мост и парк „Стратеш”. Най- красивите архитектурни представители са къщите, изградени в периода 1850-1870 година. В резервата се намират близо 200 исторически и архитектурни паметници на културата от национално и местно значение.

Павирана улица от центъра на „Вароша” се изкачва по скалистия хълм Стратеш. Паркът тук е чудесно място за разходка и почивка. Позапуснат и буренясал през 90-те години, сега той възвръща предишния си вид. Изградени са два паметника, посветени на загиналите войници за освобождението на Ловеч, тъй като градът е бил освобождаван два пъти. Наричат ги Черният и Белият паметник.

Живописните алеи на парка отвеждат до входа на ловешкия зоопарк – вторият по големина в България. Мястото е сенчесто и приятно. Отглеждат се 270 животни от 50 вида.

Покрития мост

покрит мост Ловеч

Покритият мост на Колю Фичето

Покритият мост на Колю Фичето е единствения такъв на Балканския полуостров. Простира се в центъра на града и свързва двата бряга на река Осъм. Многократно рушен през годините и отново възстановяван, днес той е един от символите на града. Покритият мост е съчетал в себе си духа на миналото и стиловете от бъдещето. В него са разположени малки магазинчета на художествените занаяти, златарски ателиета, сувенири и подаръци както и модерни бутици за облекла.

ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ГРАД ЛОВЕЧ, МНОГОБРОЙНИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ГРАДА НА ЛЮЛЯЦИТЕ И КРАСИВАТА ПРИРОДА НА ДЕВЕТАШКОТО ПЛАТО.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s