Коала

Австралийската коала е защитен вид, поради масовото и изтребление през миналия век.

Австралийска коала

Коалата е най-разпространена в австралийските щати. Днес този двурезцов бозайник е защитен вид. Живее по единично на короните на дърветата и се изхранва само с 20 вида листа от евкалипт, при положение, че има триста вида такива. Дневният прием на една коала е половин и един килограм евкалипт. Тя никога не пие вода, тъй като набавя нужните си течности от евкалиптовите листа. Тялото и е с размери от 60 см длжина до почти метър, а теглото и е между 8 – 11 кг, в зависимост от пола. Коалите живеят средно около 17-18 години. Размножителният им период е през зимата – меду декември и март месец. Женският бозайник износва малките си 35 дни. Малката коала се ражда с размер на бобено зърно с тегло от няма и грам. Тя расте 6 месеца в торбата на майка си. Чивтосването между вида се извършва нощно време върху дърветата. Тя е нощно животно и по-голямата част от деня си прекартва спейки на някой клон. През нощта се качва на по-високите клони за да се нахрани. За катерене коалата използва здравите си задни крайници и острите нокти на предните си.

Преди около един век коалата е била много разпространено животно, но урбанизацията лишава бозайниците от средата им за развитие. За обработката на земята е намалила много популациите им и много коали са загинали. Наред с това средата на миналия век от Австралия са били изнесени над два милиона кожи от коала. Днес коалата е защитен вид.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s