Туризъм в България

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

„Опознай родината, за да я обикнеш“

Свищов Паметник на Алеко КонстантиновОсновоположникът на българския туризъм – Алеко Константинов – Щастливецът, в краткия си, но изпълнен със съдържание живот прозира, че „Хората, а не мястото и събитията, правят едно място, такова каквото е, и събитията, такива, каквито са!“ Туризмът обединява богатствата на природата и вековните истории на хората, чийто дух откриваме във всяко едно кътче, където са живели, творили и дали приноса си за развитие на човечеството.

България може да се гордее едновременно със неповторимата си природа, градски центрове, запазили  културните ценности на всеки велик наш деец, вековни традиции, завещани ни от всички цивилизации, с които страната ни се е сблъскала, религиозни местности, даряващи с духовност, вяра и надежда, че утрото ще е по-добро, с неповторими природни феномени, доказателство за величието на Майката природа и научни постижения на Великият български гений.

град Свищов забележителностиЗа това започваме опознавателното си приключение на българските туристически дестинации от град Свищов – там където се е зародил българския туризъм.

Вероятно много от нас искат да изживеят земният си път, така както го е направил Алеко Константинов – пълноценно и като Щастливец. Високо образован, потомък на виден свищовски търговец, младият интелектуалец не пропилява знанията и енергията си, а развива активна обществена дейност. Бил е училищен настоятел, член на Върховния македонски комитет,на Българското народообразователно дружество, на Комисията за насърчаване на местната индустрия и т.н. Впечатляващо!

Опознаването на Свищов трябва да започне от къщата-музей „Алеко Константинов”, където може да се проследи живота и дейността му. Тя пресъздава богатата и изискана атмосфера на заможното семейство.

Българийо, пожелай ми живот и здраве, за да имам възможност да вдигна завесата, която разделя градския живот от омайните прелести на дивната ни природа и ти ще се влюбиш в тази природа, както никой юнуша не е любил”. Направил го е! На 27.08.1895 година с изкачването на Черни връх Алеко Константинов поставя началото на организирания туризъм в България.

Благодарим ти Щастливецо! Твоите очи видяха това, за което други бяха слепи и след повече от век ти си все още толкова прав и актуален!

(НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА СВИЩОВ)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Плиска базиликата забележителностиДнес туризмът търпи главоломно развитие и се очертава като един най бързоразвиващите се сектори в икономиката ни. В България има безброй туристически дестинации, коя от коя по-привлекателни. За всеки вкус страната ни предлага различни забележителности, места за отдих и отмора, забавления и атракциони, туристически преходи и екстремен туризъм, невероятни природни чудеса, културни средища, исторически и архитектурни забележителности и много, много други.

София забележителностиСледваща спирка опознавателния туризъм на България ще направим, проследявайки столиците ни от създаването на българската държава до ден днешен. Тези места крият в себе си велика история и минали, запазили в себе си облика на държавата ни, заедно с неповторимия бит и култура на населението. Места криещи в себе си величие и незабравимия полъх на отминалите дни.

(ПРОЧЕТЕТЕ ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ СТОЛИЦИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА НИ ДО ДНЕС)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Някои интересни и по-нетрадиционни направления:

Проследи стъпките на националните ни герои

По стъпките на Ботев

По стъпките на Апостола

По стъпките на Вазов

По стъпките на Бенковски

Нови направления:

Селски туризъм

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s