Столиците

Българските столици от създаването на българската държава до ден днешен.

Плиска

Велики Преслав

Велико Търново

Те са част от българското национално наследство – доказателство за величието на страната.

От там започва България.

Старите български столици свидетелстват за възхода и падението през годините на една велика и паметна държава, преминала през множество трудности и мъка за да сътвори незабравима вековна история.

Всичките обекти са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта на България.

Плиска

Първата българска столица е била политическо, културно, икономическо и военно средище на България в продължение на повече от 200 години. Градът и до днес съхранява останки на внушителни паметници и културни блага, свидетелстващи за богатата история и бурния живот на предците ни.

Знаменитата българска столица е изграждана на три етапа по времето на царуване на различни владетели. Хан Крум построява Дворецът и значими паметници на културата. Вторият етап се характеризира с мащабното строителство по времето на царуването на хан Омуртаг. Тогава са изградени масивните крепостни стени, малкия дворец, отоплителна инсталация и пищни езически храмове. Третият етап се обуславя от християнски култови сгради по времето на Цар Борис I. Той построил най-голямата базилика на Балканите за онова време.

В Плиска българите за пръв път са приели християнската вяра и там за пръв път народа ни е посрещнал  учениците на Кирил и Методий.

Днес Плиска е превърната в археологически резерват, който съхранява богатата история на българската държава от самото и създаване.

Велики Преслав

По времето на „Златният век“ цар Симеон премества българската столица от Плиска в Преслав. Там увековечава подема на българската писменост и култура и величието на държавата ни. Там живеели и творили най-добрите писатели. Благодарение на тях днес черпим подробна информация за предците ни в един от най-великите моменти за България. Днес са съхранени творбите на Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Презвитер Кузма и много други знатни българи.

Велики Преслав е построен по подобие на дотогавашната столица Плиска – конструкцията, портите, кулите, крепостните стени – всичко било същото, но много по-добре укрепено, по-грандиозно и по-стилно. Запечатан бил  възходът на Българската държава.

Днес втората българска столица е превърната в историко-археологически резерват и събира много наши и чуждестранни туристи. Велики Преслав е частично реставриран, в комплекса са открити и укрепени десетки паметници. Музейна експозиция запознава посетителите с оригинални старобългарски и старовизантийски произведения на изкуството.

Велико Търново

… … …

Един отговор на “Столиците

  1. Pingback: Печат 98 | 100 туристически обекта·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s