Свищов

Свищов Стопанска АкадемияСвищов носи духа на учебен град още от преди повече от век. 1815 година е открито Първото българско светско училище. 1873 година е основано и Първото частно търговско училище от Димитър Шишманов, а 10 години по-късно – Първата забавачница за деца „Детска мъдрост”. Преди 127 години е създадена Първата държавна търговска гимназия.

В паметната за историята на Свищов 1912 г. Димитър Ценов завещава всичко, което притежава за издържане на Висшето търговско училище в родния му град. Преживе мечтата му била училището да бъде изградено по подобие на берлинското Хандесхохшуле и да бъде напълно самостоятелно. За това в, последните 20 години, до смъртта си родолюбеца живее в болницата на Червения кръст с единствената цел да не накърни средствата, отделени за училището.Това несъмнено поставя въпросът: Какъв човек е бил Ценов? Цял живот усилена работа, заради която дори и собствено семейство не би могъл да има, а когато настъпило време за почивка и заслужено охолство, дарява всичко спечелено с упорит труд за образованието на поколения българи!

Кольо Фичето

град Свищов катедралата Св. ТроицаНе може да отидеш в Свищов и да подминеш катедралата „Св. Троица”. През 1867 г. на най-високото място в град майстор Кольо Фичето приключва строежа на храма, поставяйки началото на нов етап в развитието на българската архитектура през Възраждането. Църквата е раздвижена, просторна, с много светлина и усещане за свобода и покой на душата. Иконите са дело на първия светски художник Николай Павлович, също родом от град Свищов. Майсторската дърворезба вътре е обявена за паметник на културата, както и цялата църква. Камбаните са подарени от руския император Александър II след Освобождението.

Нове

Антична крепост Нове забележителностиПовечето градове по р. Дунав са възникнали около военен лагер. 4 км източно от Свищов се намират останките на римския легионен лагер Нове. Зад крепостни стени са разположени щабът (Принципията), военната болница, военните жилища, легионната баня, войнишки бараки, жилището на командира и бараките на помощните легиони. Цивилно селище е имало югозападно от военния лагер.

Келето

Свищов Калето забележителностиДруга крепост в центъра на Свищов са руините на Келето, издигащи се на хълм, от който се разкрива невероятна гледка в три посоки на света. В съчиненията на турски хронисти от 17 век се намират подробни данни за крепостта.

Свищов е сред българските градове , паднали най-късно под османско владение. Имал е статут на собственост на султанката, което му е носело привилегии (12 000 талера годишно). През този период е най-големия разцвет на града.

Сладкаровата къща

Сладкаровата къща СвищовНаподобяваща малко крепост, строена през 1800 година тя съхранява етнографската експозиция на Свищов. Представя търговския подем на града в епохата на Възраждането, селските носии, произведения на ювелирното изкуство, църковна утвар и съдове, винарство и риболов.

Експозицията „Градски бит и култура” представя бита в дома на богат свищовски търговец. Възстановката и е къща, строена през 1895 година.

На 4 км. от Свищов исторически парк, непосредствено до римския военен лагер, фотоси, репродукции и графики от руски художници онагледяват „Преминаването на руските войни през 1877 година” – подготовката за войната, форсирането на Дунав от руските войски и освободителния поход през българските земи.

Около територията на град Свищов са оформени 8 туристически маршрута с различна насоченост.

Един отговор на “Свищов

  1. Pingback: Нове | Забележителности·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s