Белоградчик

Град Белоградчик, разположен в Западна Стара Планина е сред най-посещаваните туристически обекти на България. Благоустроен и приветлив той разкрива за своите посетители неповторими природни красоти и изобилието от историческо наследство определят града като една от най-интересните и желани туристически атракции.

Освен всеизвестните Белоградчишки скали старопланинският район разполага и с не една други интересни забележителности.

Белоградчишката крепост

Белоградчишка крепостБелоградчишката крепост е сред най-ценните исторически забележителности в района. Изградена е сред труднодостъпни скали още през 3 век. Тогава Балканският полуостров е владян от римляните, които старателно построили здрава укрепителна система и прекарали множество удобни пътища. За да осъществяват контрол римляните издигат най-високата част от крепостта наречена Цитадела. В Близост са открити и руините на друго старинно укрепление, което било в помощ на римската крепост – Латинско кале.

Това укрепление не служело само за наблюдение, контрол и охраната на пътя, но и за предаване на съобщения от военен характер с помощта на различни сигнали. Като през деня римляните използвали за сигнализиране дим, а нощем – огън.

Белоградчишки скалиКогато на Балканския полуостров започнали набезите на славяните, заставило византийците да изградят нови укрепителни пояса. Които се оказали недостатъчни да спрат славяните и прабългарите, които в края на VII век извоювали правото на съществуване на новата българска държава. Те също разширили крепостта. По-късно завладяна от турците. През 1850 година мощното укрепление изиграло важна роля в разгрома на Белоградчишкото въстание. В нейните подземия били затворени и измъчвани ръководителите му, след което били обезглавени на мястото където днес се издига паметник в тяхна чест.

През 1985 година Белоградчишката крепост е призната за паметник на културата.

Пановата къща

Пановата къща е виден представител на западнобалканската архитектура, построен през 19 век тя отразява бита и поминъка на местното населението.

Джамия „Хаджи Хюсеин”

Джамия „Хаджи Хюсеин” Белоградчик

Джамията „Хаджи Хюсеин” е паметник с местно значение. Построена през 1751 година, тя е забележителна с българската си дърворезба. Това е единствената джамия в страната с таван от българска дърворезба. В момента е в процес на реставрация.

В града функционира природонаучен музей, разполагащ с над 3 000 експоната, отразяващи най-атрактивната част от богатото биологично разнообразие от този район. Увлекателни беседи съобразно възрастта и интересите на посетителите представят занимателни и любопитни страни от съществуването на живия свят.

Белоградчишка астрономическа обсерватория

Обсерватория БелоградчикВ района на красивите скали е построена и астрономическа обсерватория. Тя разполага с три телескопа за наблюдения на разнородни небесни тела комети, звезди и галактики.

Друг  културно-исторически феномен е местността Анище, където са открити останки на разрушено митично селище. Намерени са множество фрагменти от глинени съдове, монети и накити. Археолозите го определят като крайпътна станция, разположена на река Ниш.

(ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ИСТОРИЯТА НА ИЗУМИТЕЛНИТЕ БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s