Странджа (природен парк)

    Най-голямата защитена територия в България предлага уникалния шанс да видите най-големия съхранен широколистен горски комплекс на Европа. Единствено тук на континента са запазени типичните за края на Терциера гори (отпреди 1 млн. г.).

Горите покриват повече от 80% от площта на Парка. Средната им възраст е с 30 години по-висока от средната за страната, а старите  гори с възраст над 100 години са 30% от горите в защитената територия – три пъти повече от  средното за страната! В естествените масиви от стари гори – най-ценните консервационно значими местообитания – често се срещат дървета от източен горун, благун, източен бук и странджански дъб с диаметри от 1.5 – 2.0 м и възраст над 500 години.

В Природния парк можете да се запознаете с най-голямото разнообразие на земноводни влечуги в Европа, да се натъкнете на останки от тракийски гробници, да се порадвате на цъфнала зеленика през м. май, да нагазите в кристално чисти реки, да се насладите на архаични фолклорни обичаи и традиции, оцелели от езическата древност и съхранени с любов от хората навсякъде из планината.

Цялото това удивително природно и културно-историческо богатство се разполага в Природния парк “Странджа”, част от все още девствената планина.

Ако отпуската Ви доведе по южните плажове, не пропускайте авантюрата да се почувствате като Индиана Джоунс и се потопите в дивото очарование на една прастара гора.

Който не е бродил по странджанските пътеки, който не се е любувал на нежните орхидеи, нацъфтели по поляните на Странджа, който не е видял странджанската зеленика, той не би разбрал думите:

“Тук се връщам у дома при приятелите си.”

И нека не забравяме:
На Природния парк не бива да се гледа просто като на забранена територия, а като на наша обща ценност, която ще оцелее само ако ние самите я пазим!

източник: Официалния сайт на Странджа планина

снимка 1, снимка 2, снимка 3, снимка 4, снимка 5, снимка 6, снимка 7, снимка 8, снимка 9, снимка 10, снимка 11, снимка 12, снимка 13, снимка 14 ……..  карта, видео 1, видео 2.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s