Сините камъни (природен парк)

Паркът е част от Сливенската планина, която е чест от Старопланинската верига. Заема площ от близо 7095 хектара. Южната граница на природният парк е очертана от гр. Сливен. От север, запад и изток паркът е ограден от обширни горски масиви. Релефът е силно разчленен. Най-ниската точка на парка е разположена на 300 м. надморска височина, а най-високата точка е връх Българка.

Северните склонове са покрити от обширни букови гори, за разлика от южните части, където растителността, ако съществува такава е рядка и представена предимно от отделни дървета от зимен дъб, бук и др.

Сините камъни са скален масив, изграден предимно от кварцови скали с различни примеси и разнообразни скални образувания – върхове, долини, пропасти, и др.Името идва от сивосините до виолетови цветове на върховете Голяма и малка Чаталка, Кутелка, Българка. Масивът “Сините Камъни” е най-голямото находище на кварц-порфир в България. Отвестните скали са предизвикателно място за любителите на силни усещания и най-вече за катерачите.

Релефът и географското положение са добра предпоставка за наличие на богата флора и фауна. Установени са 14 вида влечуги, 9 вида земноводни. Птиците са едно от най-значимите притежания на природния парк. Установени са 145 вида, като два от видовете са включени в категорията изчезнали. Това са розовият пеликан и брадатият лешояд.

Местността е превърната в туристическа дестинация и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Снимки: снимка1, снимка2, снимка3, снимка4, снимка5, снимка6, снимка7, снимка8, снимка9, снимка10, снимка12, снимка13, снимка14, снимка15, снимка16, видео.

Научете повече за останалите 10 природни парка на територията на България.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s