Рилски манастир (природен парк)

    Природен парк Рилски манастир е създаден през 2000 г., дотогава територията му е била част от Национален парк Рила . Но режимът му на стопанисване, охрана и провеждане на мероприятия в защитениата територия е запазена. Разположен е в югозападната част на Рила планина.
Има уникално биологично разнообразие – 1400 вида висши растения, от които 96 са включени в Червената книга на България и над 202 вида гръбначни животни, от които 33 са включени в Червената книга.
Паркът обхваща гори, високопланински ливади, алпийски местности, високи върхове и вълнуващи пейзажи в сърцето на Рила планина. Особено забележителен е районът около Кирилова поляна с красивата скалиста дъга, включваща върховете Злия зъб, Иглата, Купените, Ловница, Орловец и Елени връх. Целият склон към долината на р. Рилска е нарязан от многобройни стръмни улеи, по чийто дълбоки и стръмни корита се свличат много лавини, проявяват се и каменопади. По-известни от тях са Белия улук, Дългия улук, Варника, познати още като Злите потоци. В рамките на парка са и 28 от ледниковите езера на Рила, над които се извисяват 36 върха с височина над 2000 м.
Тук е и най-значимият паметник на българската култура и духовност – Рилският манастир. Той е основан през 927-941 г. от отшелника Иван от с. Скрино, наречен по-късно Рилски. От 10 до 14 век манастирът се е намирал на 3 км североизточно от днешната сграда. Бил е построен около естествена пещера, в която е живял самият св. Иван Рилски. През 1335 г. Феодалът Хрельо Драговола построил манастирските сгради на естествено укрепената тераса между реките Рилска и Друшльовица. Хрельовата кула (1340 г.) е най-старата сграда в манастира, която е запазена и до днес.
В манастира са създавани, събирани и опазвани с религиозна страхопочит ръкописни и старопечатни книги, исторически документи, дарствени царски грамоти, икони и църковна утвар, златошити одежди и дарове донасяни от вярващите. Неговото значение на религиозен център е признато от целия православен свят, за което свидетелстват многобройни документи, съхранявани в манастирската библиотека и музейните сбирки.
През 1983 г. Рилският манастир е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световната култура.

    Езерата – сините очи на Рила. На територията на парка попадат 28 планински и високопланински езера, най-големите, от които са циркусни и имат ледников произход. Най-значими сред тях са Горно и Долно Рибни езера, Смрадливото езеро, Синьото езеро, Черното езеро, Дяволски езера, Манастирски езера и Сухото езеро. Смрадливите езера са група от три постоянни и три плитки, пресъхващи през лятото езера. Разположени са в Средна Рила. Обобщителното им наименование е свързано с името на най-голямото от езерата – Смрадливото езеро (на снимката). То е най-голямото високопланинско езеро на Балканския полуостров с обща площ 240 дка, дължина 900 м, ширина 260 м, дълбочина 24 м и надморска височина 2 293 м.
Рибните езера са две – Горно и Долно, като разликата във височината между двете езера е 15 м.
Манастирските езера са група от три постоянни и две пресъхващи езера. Голямото Манастирско езеро се намира източно от вр. Баба. Площта му е 24.5 дка, максималната му дъбочина е 4 м. От него води началото си р. Водница, ляв приток на р. Рилска.
Дяволските езера са седем, разположени на юг от главното Рилецко било в Дяволския циркус, отводняван от р. Дяволска, ляв приток на р. Рилска. Най-високото езеро се намира на западния склон на вр. Рилец. Най – голямото е разположено на източния склон на вр. Теодосиеви караули и е с водна площ 14.6 дка. Две от езерата са наречени Седефени, тъй като дъната им са покрити с мраморни плочи. На 2 379 м надморска височина се намира язовир “Калин”, което го прави най-високо разположения изкуствен басейн у нас и на Балкнския полуостров.
Най-ниско разположено е Сухото езеро, което се намира на 2 045 м надморска височина. То е свлачищно езеро, разположено в коритовидна ледникова долина. В него се влива потокът, който отводнява северозападните склонове на седловина Кобилино бранище и потокът от Поповокапските езера. Представлява природен феномен поради факта, че “скрива” водите си през летния сезон. Сухото езеро няма видим отток, а се оттича подземно. Просмуканата вода се появява отново на повърхността югоизточно от Кирилова поляна.

Туристически маршрути в парка

Маршрутът „В горския дом“е обособен като детски кръгов маршрут и се намира в една от многото красиви местности на Природен парк Рилски манастир – местността Бричебор – Мандрата. Разходката по пътеката не само е предизвикателството за децата, но е приятна за всеки турист, решил да научи нещо повече за гората. В специално изградената „Класна стая“ от природни материали може спокойно да си отдъхне всеки, децата да поиграят, да научат как да се ориентират в гората и още интересни неща. Тук могат да се чуят гласовете на птиците, а за желаещите да научат нещо повече за тях, дирекцията е изградила орнитологичен център. Любителите на растителния свят могат да получат изчерпателна информация за висшите растения от информационните табла изградени в близост до кътовете за отдих.

Ботанически маршрут от м. Кирилова поляна до Сухото езеро (на снимката), част от Европейския маршрут Е4. Преходът включва местности с максимална разлика в надморската височина от около 400 м. Продължителността на маршрута е 2 часа умерен ход, като в първата 1/3 част пътеката е по-стръмна, а после хоризонтална. Тя е добре маркирана с бяло-зелео-бяло. Обозначена е с подходящи насочващи стрелки, а погледните места са маркирани по начин, за да могат посетителите да се ориентират в обстановката ида разгледат по характерните растения и природни забележителности за мястото. По него ще видите ендемичните бяла мура и планински явор, лечебните шипка и малина.

Ботанически маршрут Кирилова поляна – Рибни езера – Смрадливо езеро. Преходът включва местности с максимална разлика в надморската височина от около 700 м. Продължителността на маршрута е 5 часа и позволява от Кирилова поляна до кота 2000 метра да се стигне с моторно превозно средство по път, който е чакълиран. От там пътеката е обре маркирана с три основни цвята бяло-жълто-бяло. При умерен ход за около час и половина може да стигнете до хижа „Рибни езера“ . Характерните погледни места са маркирани по начин за да могат посетителите да се ориентират в обстановката и да разгледат голямото разнообразие от растения и природни забележителности. По маршрута ще видите живовлек, водно лютиче, планинска камбанка, равнец, незабравка, лютиче, теменужки, вратига, чемерика, рилски равен, жълта и петниста тинтява.

(източник bgizlet, текст Стоян Иванов)

Снимки:

Парангалица     рилски манастир - резерват     река Рила     Рилски манастир     рила     Рила планина     Рилски езера     рилските езера     Рилски манастир     рила през зимата

Научете повече за останалите 10 природни парка на територията на България.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s