Птицечовка

ПтицечовкаИмето и произлиза от английската дума Platypus. Представлява малък плаващ бозайник, който за разлика от другите  СНАСЯ ЯЙЦА.  Тя обитава районите на Австралия и преобладава главно в източните части на континента. Изхранват малките си с мляко, но нямат сукални зърна на млечните жлези.

Имат  къса козина, която не пропуска вода и обхваща почти цялото тяло освен човката и опашката, благодарение на нея те издържат на много ниски температури в водата. Дължината на тялото е 60 см., като 25% от цялата дължина (15 см.)  е дълга лопатовидната опашката. Мъжките са по- едри от женските. Средно живеят по 10- 15 години. Теглото на мъжките достига 2 кг., а женските- 1 кг. Въпреки еднаквите си размери мъжките екземпляри са 2  пъти по- тежки от женските. Те плуват благодарение на ципата, която е разположена между 5- те им пръста. В хранителното меню на птицечовката има червей, ларви и т.н.

Местообитание на птицечовкатаВъв водата птицечовката е много бърза, ловка и грациозна подобно на пингвините, но извън нея те са тромави и лекоподвижни. Обитават главно речните,  планински, крайбрежни. Строят жилищата си по стръмните брегове,  входът най- често е под водата. Рядкост е да излезе на повърхността на водата. Женските обикновено снасят по 1- 2 яйца рядко, но се случва и по три.

автор: Денис Димитров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s