Животните с доспехи

Броненосец

Броненосец

Можете ли да си представите животно, покрито с броня от главата до петите подобно на средновековен рицар? Запознайте се с брононосеца. На испански името му е armadillo, което означава „малкият щитоносец”. Броненосците са кръгли животни със къси крака.

Размерите са като на малко куче. Има силни закръглени нокти и да, телата им наистина са покрити с броня. Тя е от твърди плочки или вкостенени кожни щитчета, свързани помежду си с еластични пояси. Не се разтягаха поясите, на броненосеца щеше да му е много трудно да се придвижва. Тя им помага да се защитава от враговете си. Обаче главното й предназначение е да го предпазва тръните и кактусите, които го заобикалят в естествената му среда. Обитаваното място на много видове броненосци е Централна и Южна Америка. Там се срещат броненосецът- джудже, броненосецът на Бурмайстер, а също и гигантският броненосец, който е дълъг почти метър и половина. Деветопоясният броненосец, обитава Тексас и някои други северноамерикански щати.

Броненосец

Броненосец

Броненосците не виждат много добре и почти нямат зъби. Ловуват най- вече през нощта и се хранят с насекоми и червеи, меки корени и плодове, а понякога и с мъртви животни. При опасност броненосецът обикновено се заравя в земята, където хищникът не може да но последва. Понякога скача високо във въздуха, за да уплаши врага. Като крайна защитна мярка се свива на кълбо. Дори да не ви се вярва, броненосците са  добри плувци. Те се задържат на повърхността на водата, като поемат голямо количество въздух. В действителност под всичките си доспехи броненосци са пълни с изненади.

автор: Денис Димитров

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s