ЖИВОТИНСКИ СВЯТ

Червена книга на БългарияСтраната ни е една от най- красивите и няма никакъв спор, че природата е уникална, но ако не спрем да я унищожаваме няма на какво да се наслаждаваме. Без животните ще е много трудно да я възприемем. През векове обаче животните били убивани заради тяхната кожа, месо и дори заради перата. Рано или късно обаче заради хората, които изсичат горите и ги убиват те ще изчезнат  не само от България, но и въобще от света. По тази причина е създадена „Червената книга на България”, в която пише кои животно са застрашени и кои са вече изчезнали.

Червена книга на животните

Страната ни е красива и няма спор, че природата е невероятна. Не можем да възприемем природата без животните в нея, но векове наред те са избивани заради месото, кожата си, перата и подобни причини. В един момент дали заради човека или заради естественият подбор в природата някои от животните са на път да изчезнат като вид от нашата планета и страната ни. В тази статия от няколко части ще обърнем внимание на животните, които са заплашени от изчезване в България и са записани в Червената книга, която съдържа списък с изчезващи, застрашени или изчезнали вече биологични видове.

Царският орел се среща в Европа, Африка, Азия и България като в нашата страна са останали по-малко от двадесет двойки от тези орли. Той е дневна граблива птица и е наричан още „кръстат орел“. Дължината на тялото му достига 80 сантиметра, а размахът на крилете му достигат 2 метра. Избира си равнини с гористи мъхове, дълбоководни местности и райони с камънаци. Хранят се с дребни бозайници като зайци, катерици и лалугери. Хитър начин за лов на плячката си използват като едната птица от двойката я подплашва, а другата птица я издебва в засада. Царският орел е моногамна птица като женската снася 1-3 яйца и често две или три от малките оцеляват.

Бухалът е втората птица, на която ще се спрем в статията. Тя е едра нощна граблива птица като е най-едрата срещаща се в България. Среща се на много места в Европа и Азия и предпочита стари иглолистни и широколистни гори. Живее и в полупустини, влажни низини и сухи каменисти райони. В зависимост от това къде точно живее той се храни с таралежи, змии, прилепи, раци, риба и малките на сърни, елени и лисици. Едрите насекоми като бръмбарите също влизат в неговото меню и най-вече дребните птици на мястото, на което ловува. Женската снася от 2 до 4 яйца, като често храната не достига за всички излюпили се и по-едрите разкъсват и изяждат по-малките си братчета и сестричета (за братоубийството и детеубийството може да прочетете ТУК). Стомахът му е много нежен и след поглъщане на твърди части от жертвите си той ги повръща.

Къдроглав пеликан е птицата, която се среща в България в резервата Сребърна. В Европа те гнездят на още две места, по река Волга, делтата на Дунав и Гърция. Те са с най-големите клюнове при птиците, а костите им са кухи и ги правят доста леки. В кожната торба под клюна те събират уловената риба. Смята се, че те са от най-едрите летящи птици на нашата планета. Най-често се срещат до големи водни площи с много риба в тях, а любимата им храна е шаранът. Женските снасят 2-3 яйца, които мътят 2 седмици.

Белошипата Ветрушка е разпространена в Северна Африка, Южна Европа (където и гнезди) и Азия, а зимува на юг от Сахара. Тя е прелетна птица и предпочита топлите тревисти места с храсти и редки дървета. Тя много прилича на керкенеза, но ноктите и са светли и има ръждиво сиви криле. Храни се с дребни гущери, змии и едри скакалци. Женската снася 4-5 яйца и ги мъти около 28 дни. Гнезди в дупки и пукнатини на скали, като също така намира и подобни пролуки в сгради, когато гнезди в населени места. В България се среща много рядко и е причислена към защитените видове.

Авлигата е наричана още “Чичопей” и “Златен кос”. Тя е дребен вид от врабчоподобните птици като оперението и е много красиво в жълто и черно, а човката и е червена. Характерна за нея са мелодичните звуци, които я издават, но трудно може да се приближи от човек, защото е много плашлива. Авлигата е прелетна птица, като понякога прелита по 7 хиляди километра и зимува в Африка, Индия и островите в Индийския океан. За гнездене си избира места в Европа, Азия и Африка. В България може да се види в овощни градини, лозя, и широколистни гори. Храни се с плодове, насекоми, паяци и гъсеници.

Голямата дропла обитава централна и Южна Европа, както и Азия. Среща се в България и е включена в Червената книга като застрашен вид. Европейските популации не са прелетни докато азиатските се придвижват на юг през зимата. Възрастен мъжки достига дължина до 110 сантиметра, а женските до 80 сантиметра. Най-тежката измерена птица от тях е 21 килограма (като обикновено теглото им варира от 10 до 16 килограма при възрастните). Окраската им е кафяво и бяло с дълга шия, а главите им са сиви. Живеят около 10 години, но има сведения и за екземпляри достигнали 15 години живот.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ И С ПРИВЛЕКАТЕЛНИЯ ЖИВОТИНСКИ СВЯТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДЕВЕТАШКО ПЛАТО.

ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ПРЕКРАСНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, ПРОСТИРАЩИ СЕ ИЗ ЦЯЛАТА НИ СТРАНА.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s