Васил Левски

Велики личности Васил ЛевскиТази година се навършват 144 години от светлата смърт на най-големия стратег в историята ни. През 1873 година Васил Левски увисва на бесилото в името на България. Надживял своето време, дори нашето, с мислите и действията си той става пътеводна звезда на българския свободен дух, която никога няма да залезе!

Често се чудим дали все пак няма заблуди в образа на светец, бил ли е влюбен, суетен и несправедлив понякога, кои са истинските му приятели…

В момент когато в Европа има само монархии, Левски говори за Република! Апостолът пише в писмо до Ботев: “Днешният век е на свобода и равенство между човеците”, говори за чиста и свята “демократска” Република! И не само говори, а създава “рецептата” за нейното осъществяване!

Левски е най-издирваният революционер, който вечно се изплъзва на властите. И разбира се не е било трудно да се намери повод да бъде обесен, а не просто да получи доживотно заточение, както другите революционери в Диарбекир. Като всеки реален човек и той греши – убива 14-годишно момче в Ловеч, изпречило се на пътя му когато той изпълнява важна комитетска задача. Турците се възползвали от този факт за да осъдят апостола на смърт.

Левски – най-големият български политик

Левски в качеството си на български политик  единствен предлага вярното решение на главната политическа задача – възстановяване на българската национална независимост.

Един отговор на “Васил Левски

  1. Pingback: Велики личности « Великите личности·

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s